carafe decantation avantages
04-02-2023

Gebruik van de wijnkaraf

3 minuten lezen

De karaf is een accessoire dat bekend is bij wijnliefhebbers. Het concept is vrij moeilijk te begrijpen voor beginners. De decantatiestap is echter essentieel om de wijn met al zijn smaken te kunnen proeven. We gaan wat licht op het onderwerp werpen en de voordelen van de karaf presenteren.

lepetitballon promo

Introductie van de karaf

De karaf is een bakje dat wordt gebruikt om een ​​drankje in de glazen te schenken. Eerlijk gezegd worden een eenvoudige karaf en een karaf gedefinieerd als tussenpersoon tussen de fles en de glazen tijdens de bediening. Ze worden over het algemeen gepresenteerd in glas om de kleur van de wijn praktisch te observeren, maar ook de evolutie van deze in contact met de lucht.

Een gewone karaf ziet eruit als een grote container met een tuit. Het kan al dan niet een handvat hebben en het lichaam is redelijk uniform omdat het de beluchting van dranken bevordert. Wat de karaf voor wijn betreft, deze heeft een dikbuikig lichaam met daarboven een lange, smalle nek om het grijpen te vergemakkelijken. Het wordt geleverd met een kurk die het contact van de wijn met de lucht beperkt.

Verschil tussen decanteren en decanteren

1. Decanteren

Met een gewone wijnkaraf kunt u de drank beluchten om deze in contact te brengen met de lucht en de ontwikkeling van luchtige aroma's te bevorderen. De karaf wordt voornamelijk gebruikt voor jonge wijnen om de wijn soepelheid en ontwikkeling te geven. Wanneer de wijn in contact wordt gebracht met de lucht, begint hij te evolueren, vandaar de agitatiebewegingen tijdens het proeven van bepaalde wijnen. Het decanteren van een wijn maakt het dus mogelijk om de geuren tot uitdrukking te brengen alvorens te proeven en de aroma's te ontwikkelen om te proeven.

Zoals gezegd wordt de karaf voornamelijk gebruikt om jonge jaargangen te beluchten, die snel moeten worden gedronken. Het proces laat vooral toe om de bloemige en fruitige tonen van de wijn te ontwikkelen . Een jonge rode wijn is gemakkelijk te herkennen aan de intensiteit van de kleuren die variëren van lichtrood tot donkerpaars. Jonge witte wijn is gemakkelijk te herkennen aan zijn schittering en helderheid, maar ook aan een kenmerkende kleur die groen wordt. Een jonge wijn is ook zuurder van smaak .

2. Afwikkelen

Voor liefhebbers van vintage wijnen van grote leeftijd is de karaf een essentieel accessoire om te proeven. Het gebruik ervan is specifieker dan dat van de gewone karaf, omdat de wijn er vooral mee kan worden gedecanteerd in plaats van gedecanteerd. Daarom heeft het een originele vorm met een dikbuikig lichaam en een smallere hals.

Bovendien wordt decanteren aanbevolen voor oudere jaargangen . Na verloop van tijd kunnen tannineresten zich op de bodem van de fles ophopen en een aanslag vormen. Het is een volkomen natuurlijk verschijnsel dat geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Deze aanslag kan echter de smaak bederven, visueel in het glas en sensueel in de mond.

Er moet ook worden opgemerkt dat decanteren en decanteren praktischer is voor rode wijnen dan voor witte wijnen. De kleuren van rode wijn kunnen in de loop van de tijd veranderen en de aanslag op de bodem van de fles dikker maken.

drie keer wijnkist

De voordelen van het decanteren van wijn

Het decanteren van wijn is een proces dat bestaat uit het overbrengen van de wijn in een speciale container om deze te bevrijden van zijn onzuiverheden . Het belangrijkste doel van decanteren is om de wijn te scheiden van looizuurresten zonder deze te veel te beluchten. Er kunnen inderdaad tannineresten op de bodem van de fles verschijnen wanneer een wijn rijpt.

Decanteren wordt dan gelijkgesteld met een wijnzuiveringsproces dat de gewone karaf niet kan volbrengen. Na het decanteren verkrijgt u een heldere en heldere wijn zonder residuen.

De stadia van decanteren

Voor een succesvolle decantatie zijn hier de stappen die u moet volgen:

  • Zet je fles wijn vooraf rechtop zodat de tannine en kleurresten naar de bodem van de fles glijden,
  • Open de fles zonder te veel te schudden ,
  • Steek een kaars aan en plaats deze onder de hals van de fles om de resten te observeren die proberen te passeren om het vullen te stoppen,
  • Giet uw wijn voorzichtig in de karaf, waarbij u de hals van de karaf en de fles dichter bij elkaar brengt om contact met de lucht te minimaliseren ,
  • Stop zodra de wijn begint te troebelen of residu probeert te passeren.

U kunt ook ons ​​artikel over wijnvaten lezen.

kurkentrekker doos


laat een reactie achter

Opmerkingen worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.