Een populaire uitdrukking getuigt dat "wijn verbetert met de leeftijd". Dit geldt echter niet voor alle wijnen. Deze dranken zijn complex en hebben bepaalde subtiliteiten. Zelfs als een wijn geen houdbaarheidsdatum heeft, moet u letten op de rijpingstijd en de bewaarmethode.
Voor het bewaren van wijn kunt u ook ons artikel over het bewaren van wijn in een wijnrek lezen.
Volgens professionals in de wijnwereld blijkt dat slechts 10% van de wijnen ter wereld een goed bewaarpotentieel heeft. Wat betreft de resterende 90%, ze moeten in hun jeugd dronken zijn. Opgemerkt moet worden dat liggende wijnen kunnen worden bewaard en op de juiste manier kunnen rijpen , mits goed bewaard in een gecontroleerde omgeving.
De wijn is samengesteld uit zuren, tannine, alcohol en fruit, wat het bewaren vrij complex maakt. Zodra deze drank onder de juiste omstandigheden is gerijpt , zullen het aroma, de smaak en de textuur aan complexiteit winnen . Om wijn goed te laten rijpen, moet deze in een kelder worden bewaard. Het is ook noodzakelijk om verschillende regels op het gebied van conservering te respecteren, zodat de smaak van de drank niet verslechtert. Dit is belangrijk, ongeacht de herkomst van de wijn: Bordeaux, Frankrijk, Portugal, enz.
Als een fles wijn niet wordt ontkurkt, moet deze opzij worden gehouden. Dit geldt ongeacht de grootte van de fles. U moet weten dat verticale opslag ervoor zorgt dat de kurk uitdroogt . De wijn loopt dan het risico blootgesteld te worden aan zuurstof en zal oxideren. Het is essentieel om de kurk vochtig te houden.
Als u wijnflessen liggend bewaart, ziet u bezinksel voordat u gaat decanteren. Door de wijn liggend te houden, heb je over een paar jaar een betere smaakbeleving bij het proeven.
Hitte is een van de belangrijkste vijanden van wijn. Om deze drank te bewaren, moet deze op de juiste temperatuur worden bewaard. Als deze alcoholische drank een plotselinge verandering in temperatuur ondergaat , kan het een grand cru veranderen in een slechte wijn. Idealiter wordt wijn bewaard bij een temperatuur tussen de 14 en 16°C. Als de temperatuur hoger is, verandert de wijn. Wijn bewaar je beter bij een hoge maar constante temperatuur, niet bij een lagere maar variabele temperatuur.
Ook de luchtvochtigheid heeft invloed op de kwaliteit van de wijn. Het zou ongeveer 70% moeten zijn. Dit voorkomt dat de kurk uitdroogt en de wijn gaat oxideren. Boven deze temperatuur bestaat er kans op schimmel. Om de luchtvochtigheid in een kamer te kennen, heb je een hygrometer nodig .
Over het algemeen wordt de houdbaarheid van een wijn bepaald door de bewaarcondities. Als het brouwsel op de juiste manier wordt bewaard (op een koele, niet te droge plaats), kan het langer worden bewaard . Aan de andere kant, als het slecht bewaard is, zal het bederven voordat het wordt geopend. Ook zijn er verschillende factoren die de bewaartijd van wijn bepalen, namelijk:
Als de fles geen houdbaarheidsdatum heeft, verwijs dan naar het jaar waarin de druiven zijn geoogst. Koop je wijn in een grote supermarkt of bij wijnhandelaren voor minder dan 30 euro, dan moet de drank binnen een of twee jaar geconsumeerd worden .
Voordat je wijn drinkt, moet je bepaalde reflexen aannemen om niet voor een nare verrassing te komen te staan.
Op het moment dat de fles wordt geopend, zijn er waarschuwingsborden die aangeven dat de wijn is gedraaid. U kunt zwavel of azijn ruiken . Dit probleem kan worden veroorzaakt door slechte opslag. Het kan ook zijn dat de wijn de lucht heeft ingenomen. Als de geur na een paar uur niet vervaagt, mag de drank niet worden geconsumeerd.
Een wijn is verkleurd als hij een bruinige tint heeft of te geel is (voor een witte wijn). In dit geval heeft de wijn zeker al zijn smaakkwaliteiten verloren . Het is niet meer te consumeren.
U kunt ons artikel lezen om te zien waar u rode wijn bij kunt combineren .
Opmerkingen worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.