comment conserver vin rouge ouvert
10-02-2023

Hoe de bewaring van rode wijn na opening optimaliseren?

3 minuten lezen

Te veel open flessen rode wijn tijdens de feestdagen? Heb je meerdere bijna volle flessen die je niet wilt verspillen en bewaren? Weet dat het mogelijk is om een ​​reeds geopende fles rode wijn te bewaren. Hier zijn onze tips voor het optimaliseren van de bewaring van rode wijn na opening.

U kunt ook ons ​​artikel lezen over het wijnrek om wijnen te bewaren en te bewaren .

Sluiting na degustatie

Particulieren hebben net zo goed de mogelijkheid om reeds geopende rode wijn te bewaren als professionals. De eerste regel is om onmiddellijk na het opdienen de dop op de fles te doen . Het doel is om de oxidatie van de wijn te beperken door in contact te komen met de lucht. Het is daarom absoluut noodzakelijk om de fles na elke servicebeurt goed te sluiten. Hiervoor kunt u de originele dop hergebruiken . Als het niet meer op zijn plaats kan worden gezet zoals voorheen, probeer het dan in de tegenovergestelde richting te draaien.

Zorg indien nodig voor een reservedop. Deze afsluitende stap is essentieel om de smaken van uw rode wijn niet snel te veranderen, vooral als u deze wilt bewaren.

promo lepetitballon wijnkist

Opslag in de koelkast

Als je een regelmatige wijndrinker bent, kan rode wijn in de koelkast zetten een tijdelijke oplossing zijn om het te bewaren. Dit beschermt de rode wijn tegen hitte en temperatuurschommelingen. Ideaal zou zijn om de temperatuur in de koelkast in te stellen op 15°C . Voor elke proeverij adviseren professionals om de rode wijn een paar uur voor het opdienen eruit te halen, zodat deze weer op normale temperatuur komt.

Helaas kan deze oplossing niet langer dan 5 dagen duren , afhankelijk van de kwaliteit van de wijn en de samenstelling ervan. Na deze tijd kan de wijn een zure smaak hebben. Jonge wijnen zijn meer geschikt om in de koelkast te bewaren. Merk op dat rode wijn beter houdbaar is dan witte wijn.

Bewaarcondities voor wijn

Als uw wijnconsumptie incidenteel blijft, moet u een geschikte locatie bedenken om de flessen rode wijn onder te brengen. We merken vooral de wijnkasten of de wijnkelder of het wijnrek op. Om de kwaliteit van de wijn beter te behouden, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

1. Duisternis

Licht is vanwege de tint de eerste vijand van rode wijnen. Na elke proeverij is het essentieel om het in de buurt van lichtbronnen te plaatsen om de kwaliteit van de wijn niet te veranderen. Plaats het daarom niet in een ruimte die wordt verlicht door daglicht en de zon en kies voor een donkere en onverlichte kamer. Kies in plaats daarvan voor een kast , een doos , een kelder of een kleerkast .

2. Temperatuur

Het koel bewaren van uw reeds geopende rode wijn is gunstig voor het behoud van de kwaliteit. In de buurt van een warmtebron kan het snel oxideren en onherkenbaar worden. Evenzo moeten temperatuurschommelingen worden vermeden om het fenomeen van oxidatie niet te veroorzaken. Zorg er dus voor dat uw wijn ook buiten de koelkast op een temperatuur onder de 15°C wordt bewaard .

3. Vochtigheid

Hoewel vochtigheid een criterium is voor ongeopende wijnen, kan het net zo goed bijdragen aan de optimale bewaring van rode wijn wanneer deze al geopend is. De respectabele vochtigheidsgraad voor wijnen ligt tussen de 55 en 70%.

kurkentrekker flesopener

Beperk wijnoxidatie

Dit is de belangrijkste bewaarconditie voor reeds geopende wijnen. In contact met lucht begint de wijn inderdaad te oxideren en verliest hij zijn oorspronkelijke smaken. Het doel is dan om dit contact met de lucht zoveel mogelijk te beperken door de fles na elk gebruik af te sluiten. Je moet ook weten dat de aanwezigheid van vacuüm in de fles een element kan zijn dat het oxidatieproces in gang zet. Dus hoe meer je een aanzienlijk niveau rode wijn hebt gedronken, hoe sneller de rest zal bederven.

Er zijn verschillende opties voor u beschikbaar:

  • Breng de resterende wijn over in een kleinere fles om de plaats van lucht te beperken,
  • Gebruik een vacuümpomp om de lucht in de fles te legen ( VacuVin ),
  • Voeg neutraal gas zoals voedselstikstof toe om te voorkomen dat lucht binnendringt,
  • Open de fles niet en gebruik een systeem om de kurk te doorboren en de wijn eruit te halen ( Coravin ),
  • Voeg glazen knikkers toe aan de fles om het niveau te verhogen.

U zult ook graag ons artikel lezen over het bewaren van wijn met statiegeld in de fles .

laroutedu rhum aanbiedingen

laat een reactie achter

Opmerkingen worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.