Conserver vin avec depot au fond
14-02-2023

Hoe bewaar je een goede wijn met statiegeld op de bodem van een fles goed?

3 minuten lezen

Ben je een echte wijnflessenverzamelaar, maar heb je zojuist de aanwezigheid van aanslag op de bodem van sommige van je flessen opgemerkt? Maak je geen zorgen. De aanwezigheid van borg wil niet zeggen dat je een slechte wijn hebt.

U zult ook zeker geïnteresseerd zijn in ons artikel over het bewaren van rode wijn na opening .

flesopener doos

De aanwezigheid van aanslag op de bodem van de fles: wat u hierover moet weten

De nodige maatregelen moeten worden genomen om de wijn te bewaren. Bij het opbergen van de fles moet ervoor worden gezorgd dat de opslagplaats niet onderhevig is aan grote temperatuurschommelingen . Dit kan de kwaliteit van de wijn aantasten en de stabiliteit schaden. Als het gaat om de stabiliteit van wijn, is het gebruikelijk om te praten over "wijnsteenafzetting". De laatste vormt zich op de bodem van de fles. Het zal het esthetische aspect van de wijn doorbreken. Het kan ook een troebele waas veroorzaken.

Zelfs als u de aanwezigheid van afzettingen of kristallen op de bodem van de fles opmerkt, zullen deze elementen de eigenschappen van de wijn niet veranderen. De stoornis stelt de consument niet bloot aan gevaar. Het is echter een duidelijk teken van herstart van alcoholische gisting of proteïne casse . Met andere woorden, de borg heeft geen invloed op de gezondheid, smaak of kwaliteit van de wijn.

De belangrijkste oorsprong van de aanslag op de bodem van een wijnfles

1. Afzettingen in de vorm van wijnsteenneerslag

Als u de aanwezigheid van kristallen opmerkt, wordt u geconfronteerd met een neerslag van wijnsteenzuur. Dit element is van nature aanwezig in wijnen. Het wordt vaak veroorzaakt door een plotseling temperatuurverschil . Als de flessen vervolgens in de kou worden bewaard, zal de vorming van wijnsteenzuur versnellen.

2. Afzettingen aanwezig in gefilterde wijnen

Sommige producenten kiezen ervoor om jonge rode wijn niet te filteren . In dit geval wordt de fles gemarkeerd door de aanwezigheid van een lichtbruinrode aanslag. Op de bodem van de fles zie je vaste stoffen die zijn neergedaald.

3. Afzettingen in oude wijnen

U moet weten dat rode wijnen van 10 tot 20 jaar aanslag hebben. Ze zijn samengesteld uit tannines en kleurelementen. Ze hopen zich na verloop van tijd op de bodem van de fles op. Tijdens zijn bestaan ​​ondergaat de wijn chemische reacties tussen zuurstof en zijn componenten . De zuurstof zal bepaalde moleculen aanvallen, die hun neerslag zullen genereren. Wees niet verbaasd als je afzettingen ziet in een Bordeaux grand cru.

drie keer wijn

Wijn decanteren om ongemak door aanslag te voorkomen

Het is belangrijk om heel voorzichtig te decanteren om de vaste stof van de vloeistof te onderscheiden. U gaat over tot de "decantatie". Hiervoor dient u de fles rechtop te zetten. Dit is een goede manier om het bezinksel naar de bodem van de container te laten zinken. Giet de wijn voorzichtig in de karaf. Stop bij het serveren van de wijn net voordat het bezinksel in het glas valt . Ook al zijn de bezinksels niet prettig in de mond, ze hebben geen negatief effect op de gezondheid van de consument.

Licht- en temperatuurschommelingen: de belangrijkste vijanden van wijn

In het licht hebben de wijnen de neiging te verbleken. Daarom worden de meeste liggende wijnen en champagnes in een getint glas bewaard of in een doos aangeboden . Wijn moet uit de buurt van licht worden bewaard . Dit geldt zowel voor geopende als voor gekurkte flessen.

Vintages die aan hoge temperaturen worden blootgesteld, hebben de neiging snel te oxideren. De wijn zal bederven als hij wordt bewaard op een plaats die wordt gekenmerkt door een plotselinge temperatuurverandering. Als je al aan een fles wijn bent begonnen, kun je die in de deur van je koelkast zetten of in een hele gave kast .

lepetitballon spandoek

Bewaring van wijn beschermd tegen de lucht

Om het contact van de wijn met de lucht te verminderen, is het essentieel om de wijn te kurken. U kunt het samenvatten met de originele dop, maar het proces is vaak complex. Als het je niet is gelukt om de eerste plug te vervangen, heb je de mogelijkheid om het volgende te gebruiken:

  • Met een “speciale champagne”-dop : deze voorkomt dat de mousserende wijn zijn bubbels verliest;
  • Voor een vacuümpomp : het is een rubberen stop. Het heeft een klep die de zuurstof laat ontsnappen.
  • Injectie van inert gas : deze gassen zijn zwaarder dan zuurstof. Ze vormen een barrière tussen de lucht en het oppervlak van de wijn. Dit systeem is niet geschikt voor champagnes en mousserende wijnen.

U kunt ook ons ​​artikel lezen over het organiseren van een wijnrek om goed op te bergen en op te bergen .


laat een reactie achter

Opmerkingen worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.