Selection des meilleurs vin du monde
26-01-2023

De beste wijnen ter wereld: een selectie voor veeleisende proevers

3 minuten lezen

Dankzij de wijngaarden van Bordeaux, Languedoc, Roussillon, Loire en Provence is Frankrijk een wereldreferentie in de wijnwereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het twee vertegenwoordigers had in de top 5 van de International Wine Challenge 2021 . Dat verdienen de andere landen van de wereld niet allemaal, want ook deze top 5 bestaat uit Griekse, Italiaanse en Spaanse wijnen.

lepetitballon wijn

Clos de la Roche Grand Cru Cuvée Cyrot Chaudron Hospices de Beaune 2019, Maison Albert Bichot

Internationale experts en juryleden waren zo onder de indruk van de kwaliteit van deze Pinot Noir dat ze hem 5 titels toekenden tijdens de International Wine Challenge 2021 :

  • IWC Kampioen Rode Wijn 2021
  • Internationale Pinot Noir-trofee
  • Rode Bourgondische trofee
  • Franse Rode Trofee

Ook de Clos de la Roche Grand Cru Cuvée Cyrot Chaudron Hospices de Beaune 2019 behaalde een prestigieuze prijs op de Decanter World Wine. Het is een van de grootste trots van het huis Albert Bichot de Beaune , naast de niet minder bekende Corton Charlemagne Grand Cru wijn Domaine du Pavillon 2019. de heuvel van de Grands Crus, het gebied waarop zijn wijngaarden zich bevinden.

Deze drank is herkenbaar aan de geur met zijn aroma's van rood fruit, kersen, anijstabak en menthol .

In de mond onderscheidt hij zich door zijn subtiliteit, zijn kracht en zijn robuuste smaak met knapperige fruitigheid. Het wordt ook gekenmerkt door de intensiteit en geur van gekonfijte noten en kruiden in de afdronk.

Op tafel zal deze wijn, winnaar van de internationale selectie van 2021, perfect passen, volgens Paul Bocuse en sommeliers zoals Olivier Poussier, met:

  • groot spel
  • Rood vlees
  • Oude en sterke kazen
  • Coq au vin
  • Truffel risotto

drie keer wijnkist

Podium aangevuld met Vintage 2008, Piper-Heidsieck en Sigalas Santorini Barrel 2020, Domaine Sigalas

De tweede plaats van de internationale wijnconfrontatie in 2021 werd ingenomen door een andere Franse wijn: Vintage 2008 van Piper-Heisieck. Het is een product verkregen uit een vakkundige melange van 20 cru's, die de bron is van zijn schittering en elegantie . Het wordt gekenmerkt door zijn fruitige smaak die het mogelijk maakt om te genieten van een altruïstisch evenwicht tussen Pinot Noir en Chardonnay. Als het een van de beste wijnen ter wereld is, is de verlenging van de rijping in de eerste plaats verantwoordelijk. Het ligt inderdaad aan de basis van zijn vermogen om in de loop van de tijd beter te worden. Deze wijn moet worden bewaard in afwachting van een speciale gelegenheid waarbij hij perfect past bij onder andere foie gras-terrine, knoflookslakken, garnalenbeignets, geroosterde kreeft en bladerdeeg van Saint-Nectaire.

De derde plaats werd door het college van deskundigen en juryleden, bestaande uit onder meer Robert Parker, toegekend aan een wijn van het Griekse landgoed Sigalas: de Sigalas Santorini Barrel 2020. Deze wijn bezet ook de eerste plaats in de categorie witte wijnen. Op de neus is het herkenbaar aan zijn citroen- en bloemige aroma's .

En in de mond is het vet, maar dat weerhoudt je er niet van om zijn citroenachtige, bloemige en houtachtige tonen waar te nemen. De afdronk is wat lang en kenmerkt zich door een lagere zuurgraad. Wordt de smaak van deze wijn met de tijd verfijnder? Aarzel niet om het luchtvrij te houden voor later gebruik als bijgerecht bij wit vlees, vispasta met tomatensaus, gerookte of gegrilde vis en gerijpte kazen .

doos kurkentrekker

Ook Italië en Spanje zijn vertegenwoordigd in de top 5

Italië is ook een van de grootste producenten van de beste wijnen ter wereld. Dit werd verder bewezen op de International Challenge 2021 met de 4e plaats van de Vinsanto di Carmignano Capezzana Riserva 2013, Tenuta Di Capezzana . Deze wijn is verkregen uit een bekwame associatie tussen Trebbiano, die 90% vormt, en San Colombano.

De druiven die voor de productie worden gebruikt, zijn afkomstig van wijnstokken die 100 tot 150 meter boven de zeespiegel groeien. Zij zijn echter niet de enigen die verantwoordelijk zijn voor de erkenning ervan. Er zijn ook de fruitige en houtachtige smaken, gekoppeld aan een realisatie die plaatsvindt in kleine vaten van kersen, kastanjes, eiken en andere . Deze wijn, met een uitstekende balans tussen zuren en tannines, is een ideale begeleider van gerechten op basis van gevogelte, rund- of kalfsvlees.

Het laatste lid van de top 5 van de International Challenge 2021 is een Spanjaard. Dit is de Lustau Palo Cortado VORS 30 Years van Emilio Lustau , die bij dezelfde gelegenheid werd bekroond met de Champion Fortified Trophy. Hierdoor behoort deze wijn al jaren tot de beste ter wereld. Deze herkenning is met name te danken aan de delicatesse van zijn geur en zijn smaak . Vooral de vrolijke bitterheid van chocolade en de elegantie van de fijne druivensoort Palomino zijn moeilijk te missen. Qua combinaties van eten en wijn wordt de drank het best geserveerd met blauwe kazen, chocolade, vanille-ijs en bij speciale gelegenheden wild.

gastronomische doos

laat een reactie achter

Opmerkingen worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.