Comment organiser son Casier à vin
07-02-2023

Hoe organiseer en bewaar je je wijnen in een wijnrek?

3 minuten lezen

Het wijnrek is een onmisbaar accessoire voor wijnliefhebbers en verzamelaars die thuis flessen bewaren. De organisatie is een belangrijk element om de wijnen beter te bewaren en snel terug te vinden. Hier zijn onze tips voor het goed organiseren en bewaren van wijnen in een wijnrek.

U kunt ook ons ​​artikel lezen over het bewaren van ongeopende rode wijn .

driemaal wijn promobanner

Enkele bewaarvoorzorgsmaatregelen

Het bewaren van wijn vereist gunstige omstandigheden om de kwaliteit ervan te helpen behouden. De locatie is het eerste criterium dat moet worden gerespecteerd voor een optimale instandhouding. Wijnflessen moeten uit de buurt van licht worden gehouden, vandaar de opslag in de kelder. Zonlicht kan de smaak van wijn veranderen. Het is dan aan te raden om je wijnrek op een donkere plek te plaatsen. Grands crus zijn bijzonder veeleisend en hebben geschikte kelders nodig.

Naast duisternis heeft wijn een goede luchtvochtigheid nodig. De ideale luchtvochtigheid voor het bewaren van wijn ligt tussen de 55 en 70%. Dit houdt de kurken vochtig en voorkomt dat de wijn verdampt. Om de luchtvochtigheid van de locatie van uw flessen te kennen, heeft u een hygrometer nodig.

Tegelijkertijd kunnen temperatuurschommelingen de kwaliteit van de wijn veranderen en ervoor zorgen dat deze gaat oxideren. De optimale temperatuur voor het bewaren van wijn ligt tussen de 12 en 18°C. Het is dan belangrijk om de flessen uit de buurt van warmtebronnen te houden. U kunt vellen of karton gebruiken om de flessen te beschermen tegen schommelingen in de buitentemperatuur. Ook de keuze voor een houten wijnrek kan bijdragen aan het optimaal bewaren van wijnen.

Plaats de flessen voor opslag liggend en nooit rechtop, behalve voor natuurlijke zoete wijnen. Dit proces is essentieel om de vochtigheid van de kurk te behouden. Denk er ook aan om de kurk te vervangen als u van plan bent de fles langer te bewaren om de kwaliteit van de wijn niet te veranderen. Al deze voorwaarden zullen nodig zijn om de wijn optimaal te bewaren en te voorkomen dat deze ter plekke verdampt en in niveau zakt.

Kies voor ordelijke opslag

Het organiseren van uw wijnflessen is belangrijk als u van plan bent meerdere flessen in uw wijnkelder te bewaren. Als de amateurs zich slecht organiseren door de flessen wijn willekeurig op te bergen, gebruiken de verzamelaars en de wijnhandelaren meer geordende opslagmethoden om de te consumeren fles gemakkelijk te vinden.

1. Op soort

Het ordenen van de flessen in het wijnrek kan op soort. DE wijnenroodaan de ene kant de witte wijnen aan de andere kant en als laatste de rosé wijnen in het midden. Deze methode kan zowel praktisch als esthetisch zijn, vooral bij een wijnrek waar elke fles bijzonder opvalt.

2. Per regio

U kunt uw wijnflessen ook per regio opslaan. DE  Bordeaux wijnen met de Bordeaux, de wijnen vanBourgondië met Bourgogne en buitenlandse wijnen ertussen. Op deze manier heb je geen moeite om voor alle gelegenheden een bijzondere wijn tevoorschijn te toveren.

3. Op leeftijd

Sommige liefhebbers organiseren hun opslag per wijnleeftijd. Dit maakt het mogelijk om snel de beste jaargangen te identificeren en deze voor speciale gelegenheden aan te bieden. Het zou ook interessant zijn om de kant-en-klare flessen naar voren te groeperen om niet het risico te lopen om te laat te drinken.

laroute des rhums promo

Pas een effectief volgsysteem toe

Om te voorkomen dat u verdwaalt in uw opslag, raden wij u aan een goed volgsysteem te gebruiken. U kunt per rij kiezen voor een label- of nummeringssysteem om eenvoudig de bijbehorende wijnsoort aan te geven. Dit systeem is praktischer voor hoge kasten en wijnrekken. Plaats het etiket van de fles gerust naar boven gericht voor eenvoudige verificatie van het wijntype, de leeftijd en de regio.

Tot slot kunt u ook een inventarisatie maken om de evolutie van uw collectie beter te begrijpen. In combinatie met een volgsysteem stelt de inventaris u in staat om in- en uitgangen op uw wijnkaart bij te houden. Inventaris is het meest effectief als andere mensen toegang hebben tot uw wijnrek. Deze methode wordt vooral gebruikt door professionals om zich beter te kunnen inleven in een wijnkelder .

Ook zou technologie een grote hulp zijn bij het opbergen van wijnflessen in uw wijnrek. U vindt er handleidingen, toepassingen die helpen bij opslag en inventaris of zelfs technische hulpmiddelen om de vochtigheid en temperatuur van de opslagruimte te regelen.

U kunt ook ons ​​artikel lezen over het bewaren van een wijnfles met statiegeld onderaan .

de gourmetbox promo

laat een reactie achter

Opmerkingen worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.