carte des vins
02-03-2021

De wijnkaart van Frankrijk

4 minuten lezen

Ben je een amateur of zelfs een wijnprofessional en wil je de beste Franse wijnen op een kaart bekijken? Geen zorgen, daarvoor zijn we hier: laten we vandaag de Wijnkaart van Frankrijk ontdekken, ingedeeld per regio met de specialiteiten van elk van hen voor uw volgende reizen, of gewoon om de cultuur van de sommelier op het puntje van uw vingers!

Hauts-de-France wijnen

In Noord-Frankrijk zijn er niet echt wijnboeren om druiven en dus wijn te produceren. Het is inderdaad vooral een regio van Frankrijk die wordt bevolkt door bier en niet door wijn, vanwege de weersomstandigheden die niet super geschikt zijn. Dat gezegd hebbende, heeft een bedrijf onlangs besloten een wijnplantage op te zetten waarvan de eerste oogsten in 2022 zouden moeten aankomen met ongeveer 50.000 flessen , we kunnen niet wachten!

Normandische wijnen

Normandië heeft een zwaar verleden met wijngaarden: ze verdwenen, kwamen weer tevoorschijn, verdwenen... voordat ze na de oorlog arriveerden waar sommeliers in grote hoeveelheden druiven kwamen herplanten. Tegenwoordig worden er meer dan 30.000 flessen per jaar geproduceerd, met 7 druivensoorten en 6 wijnen , meestal wit, met uitzondering van Pinot Noir, een rode wijn.

Wijnen uit het Grote Oosten

Ah, de grote wijnen van de Elzas, onder de favorieten van de Fransen dankzij Muscat , Pinot Gris of zelfs Gewurztraminer of Riesling. Ze worden allemaal erkend als de meest succesvolle wijnen, en die de omweg zeker waard zijn voor een proeverij als je langskomt. Het zal de perfecte plek zijn voor een liefhebber van witte of zoete wijn, hoewel er naast crémants ook een kleine hoeveelheid rosé en rode wijnen zal zijn.

oenologische opleiding

Wijnen van Bretagne

Bretagne is beroemd om veel dingen: cider, chouchen, mede... maar ook zijn grote verscheidenheid aan allerlei soorten wijnen, gaande van zoete wijn tot rosé, overgaand in rood en eindigend in wit. Als u door de regio gaat, zult u veel ambachtslieden en wijnbouwers kunnen vinden die u graag een glas Muscadet , Gamay Rosé , Gros Plant of de grote specialiteit van het grote westen, Pinot Noir, laten proeven, gedeeld met Normandië en Pays de la Loire.

Wijnen uit Pays de la Loire

Meer dan 70.000 hectare wijnstokken in het Pays de la Loire, wat deze regio tot een van de grootste wijnproducenten op deze Wijnkaart van Frankrijk maakt. Er is veel rode wijn met Pinot Noir (gedeeld met Normandië), Gamay, Cabernet Sauvignon of Cabernet Franc . Dat gezegd hebbende, de witte wijn is daar ook populair bij Sauvignon en Chenin, die ook niet te missen zijn.

Wijnen uit de Centre-Loire-vallei

Een regio in het centrum van de wijnkaart van Frankrijk moest een grote variëteit hebben in de productie van wijnen die aan het grote publiek werden aangeboden: wat beloofd, wat moet gebeuren! Er zijn AOP's die zijn samengesteld uit zowel wit (Sauvignon blanc), rood (Pinot noir en Pinot gris), als ook veel Gamay.

Bourgogne-Franche-Comté wijnen

Het bijzondere van deze regio is de beroemde gele wijn : zeer zacht, zoet en aangenaam in de mond, het is de enige regio die het officieel zo noemt. Ideaal om te proeven als dessert of bij een klein stukje kaas! Je vindt er ook wit bij Chardonnay , maar ook rood en rosé die minder populair zijn.

Nieuwe Aquitaanse wijnen

Een regio die rijk is aan zijn terroir met veel AOC's die er meer dan één van doen dromen, een echt paradijs voor een wijnliefhebber die zijn kelder wil vullen: het zal absoluut noodzakelijk zijn om tijdens de reis door Nieuw-Aquitaine te reizen door de kaart Wijnen te volgen In Frankrijk!

We vinden er de AOC van Bergerac in de Dordogne, langs de Garonne met de Côtes de Duras, en de Madiran voor het Hautes Pyrénées gedeelte. Natuurlijk mogen we het hele Gironde-gedeelte niet vergeten, dat alleen al een groot aantal beroemde appellaties zal samenbrengen, zoals Médoc , Graves, Sauternes, Saint Emilion , enzovoort!

Auvergne-Rhône-Alpes wijnen

hhn vindt hier een van de oudste wijngaarden van Frankrijk met een sterke geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat! Een regio zo oud en uniek in zijn cultuur die in totaal 79 BOB's heeft gebouwd, allemaal om te ontdekken zodra je er langs komt! Er worden daar ook veel biologische en sulfietvrije wijnen geproduceerd met meer dan 500 wijnmakers die de wijn biologisch bewerken voor het grotere welzijn van de consument.

wijn opleiding

Wijnen van Occitanië

De 1e wijngaard en wijnproducerende regio, dus noodzakelijkerwijs een must om te weten op de kaart van wijnen van Frankrijk : 263.000 hectare verdeeld in 2 delen, het zuidwesten (37 hectare) en de mediterrane zone met de resterende 226.000 hectare, precies dat ! Er zijn 87 appellations van allerlei soorten, waaronder 51 in AOP en 36 in IGP, wat deze regio ook tot een zeer invloedrijk deel van Frankrijk maakt en bekend staat om zijn kwaliteit naast de geproduceerde hoeveelheid.

Wijnen van de Provence-Alpes-Côte d'Azur

De regio waar de zon en de rosé de sleutelwoorden zijn die de Provence en haar omgeving zullen bepalen! Een onmisbare regio om de beste rosés van het land te gaan proeven, maar ook de appellatie Côtes du Rhône , wiens reputatie we niet eens meer over de hele wereld noemen.

Wijnen van Corsica

Ondanks zijn kleine oppervlakte heeft Corsica nog steeds bijna 9000 km2 aan wijngaarden die plaats zullen bieden aan 9 BOB's waarvan meer dan de helft IGP's. Het omvat de regionale benamingen Vins de Corse, Patrimonio en Ajaccio crus, 5 dorpsbenamingen en een VDN (natuurlijke zoete wijn) die Muscat du Cap Corse is.

kurkentrekker doos

Hoe dan ook, wat is voor jou de regio die je niet mag missen? U kunt zich voorstellen dat het ingewikkeld is om een ​​wijnkaart van Frankrijk te vereenvoudigen met al het prachtige terroir van elke regio. Vertel ons welke wijn of wijnmaker uit elke regio het meest uw aandacht heeft getrokken, misschien verdient ook deze een speciale blogpost!

rum weg

laat een reactie achter

Opmerkingen worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.