Sinds het ontstaan van whisky hebben distilleerders verschillende soorten hout en vaten gebruikt om unieke aroma's en smaken te creëren. Om mensen in staat te stellen echt van deze whisky's en hun unieke profielen te genieten, hebben glasblazers verschillende stijlen glazen ontworpen.
Het Glencairn-glas is natuurlijk het bekendste whiskyglas, maar er zijn in de loop der jaren veel varianten ontwikkeld, en de glazen die we vandaag de dag nog steeds gebruiken, hebben een lange geschiedenis.
De geschiedenis van whisky drinkgerei begint in de 16e eeuw met een houten beker. De geschiedenis van het whiskyglas begon dus met een beker. Deze kleine houten bekers werden gebruikt om Schotse whisky te drinken, en ze begonnen in de loop der tijd te veranderen. In de jaren 1500 was de enige beker die werd gebruikt om whisky te drinken bekend als de Quaich, afgeleid van "cuach", een Gaelisch woord dat simpelweg "beker" betekent. Zo zag het eruit:
Daarop begonnen ambachtslieden verschillende soorten quaichs te maken, waarbij ze eerst de stijl van de handvatten veranderden en na verloop van tijd de vorm van de beker volledig aanpasten. Uiteindelijk gebruikten ambachtslieden zowel lichter als donkerder hout, wat patronen op de bekers creëerde. Uiteindelijk begonnen ze de bekers met zilver te versieren. Elke ambachtsman maakte iets totaal unieks, met de bedoeling een bijzondere ervaring rond hun whisky te creëren voor degenen die de quaichs kochten en gebruikten.
De zilveren quaichs werden uiteindelijk gegraveerd met patronen, en in sommige gevallen werden ze zelfs ontworpen om op hout te lijken. Deze kommen speelden een belangrijke rol in de sociale bijeenkomsten die altijd gepaard gingen met het drinken van whisky. In de 17e eeuw werd een "quaichvol" whisky, een stevige slok, eenmaal aan het begin van een sociale gelegenheid en eenmaal aan het einde geserveerd.
In de 19e eeuw veranderde de traditie om een brede en platte quaich te gebruiken voor het drinken van whisky. In deze eeuw verscheen er een nieuw drinkvat dat de traditionele beker uitdaagde: de tumbler. Gemaakt van glas kon deze beker in massa worden geproduceerd en verkocht aan een breder publiek. De kosten van een drinkglas werden aanzienlijk verlaagd, waardoor meer mensen het gingen gebruiken en er natuurlijk whisky in gingen serveren.
Na de revolutie van de tumblers in de 19e eeuw werden er andere soorten glazen vervaardigd. Binnen een kwart eeuw was er een breed assortiment aan glaswerk ontwikkeld, samen met een toename in de consumptie van whisky in zijn geheel. In de daaropvolgende eeuw, en in de jaren negentig, groeide de interesse in malt whisky, en kwam er meer nadruk op glazen die de smaak van whisky versterken.
Naarmate steeds meer mensen geïnteresseerd raakten in single malt whisky, werden er verschillende soorten glazen ontworpen om de drinkervaring te verbeteren. Het werd plots belangrijker dan ooit om van de smaak te genieten. Dit betekende dat men moest experimenteren met de smaakprofielen die verschillende glazen boden. Enkele decennia geleden maakte het single malt whiskyglas van Riedel zijn debuut. In 1992 kwam een groep whisky-experts bijeen op het hoofdkantoor van Riedel in Oostenrijk om een reeks nieuwe glazen te testen.
Een selectie van 18 verschillende glazen, elk met een unieke vorm, werd aan de experts gepresenteerd. Nadat het panel zijn feedback had gegeven, deed Georg Riedel onderzoek naar het belang van de vorm van whiskyglazen en ontmoette hij meesterdistilleerders door heel Schotland. Hieruit ontstond een glas met een afgeplatte voet en een langwerpig lichaam in de vorm van een distel. Het glas, bekend als de Vinum, is sindsdien een populair glas geworden om whisky uit te drinken.
Het Glencairn-glas, dat niet alleen het bekendste whiskyglas is maar ook een populair cadeau voor bruidsjonkers, heeft een even recente geschiedenis. In productie genomen in 2001, werd het glas ontwikkeld door Glencairn Crystal en ontworpen door Raymond Davidson, de directeur van het bedrijf. De vorm is geïnspireerd op de traditionele Copita’s met neus, die al lange tijd worden gebruikt in whiskylaboratoria door heel Schotland. De vorm van het glas stelt de gebruiker in staat om het volledige aroma-profiel te ontdekken door alleen de scherpste alcoholdampen te laten ontsnappen.
Het glas werd snel omarmd door whisky-experts in heel Schotland, en de meesters van vijf van de grootste whiskybedrijven in het land bevestigden hun waardering voor het nieuwe glas. Het was in het begin van de 21e eeuw dat het whiskyglas de whisky-industrie veranderde.
Wanneer we aan een whiskyglas denken, denken we vaak aan de korte tumblers. Deze glazen werden populair door de Amerikaanse whisky-cocktails zoals de iconische Old Fashioned. Sindsdien worden ze zeer gewaardeerd voor het genieten van whisky, zowel in cocktails als puur. Hun vorm is erg geliefd vanwege de esthetiek en de vele originele en elegante variaties.
Dit glas is een nieuwkomer in de geschiedenis van whiskyglazen... Het ontstond door een fout in een glasblaasfabriek. Er werden vervolgens tests uitgevoerd op dit glas met zijn bijzondere vorm... Deze onthulden dat het perfect was ontworpen om de scherpe alcoholdampen van de neus weg te leiden! Het NEAT-glas, wat staat voor "Natural Engineered Aroma Technology," duwt de lichtere ethanolmoleculen weg van de opening, waardoor de zwaardere en aantrekkelijkere aroma's van de whisky overblijven. Dit glas is dus zeer interessant voor proeverijen dankzij zijn specifieke smaakprofiel en biedt een zeer unieke vorm!
U weet nu alles over de geschiedenis van whiskyglazen! We hopen dat dit artikel u bevallen is en dat u uw kennis kunt delen met uw vrienden die liefhebbers zijn van deze sterke drank!
Opmerkingen worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.