Tire-bouchon Histoire
27-11-2019

Geschiedenis van een mythisch object: de kurkentrekker

4 minuten lezen

We gaan een tool ontdekken die even fascinerend als nuttig is: de Kurketrekker

Of u nu een verzamelaar bent of gewoon nieuwsgierig, u komt alles te weten over dit object!

I ) De voorloper van de kurkentrekker: de barrel spinner

De Barrel Auger is een alledaags gebruiksvoorwerp dat wordt gebruikt om wijnvaten te openen. Niemand weet zeker wanneer de eerste "echte" kurkentrekker werd gebruikt. Het wordt verondersteld in het midden van de 17e eeuw en in Engeland.

Vat draaien

Voor haar gebruikten Men grote flessen in de vorm van een ballon (zie afbeelding hieronder) met doppen die naar buiten uitstaken en daardoor gemakkelijk te openen waren met een lang stuk gereedschap of met de hand. We kunnen ook de amforen noemen waarin in de oudheid wijn werd bewaard.

Wijnfles

Maar wie heeft de kurkentrekker uitgevonden?

Zodra de eerste glazen flessen aan het einde van de 17e eeuw in Engeland arriveerden, begonnen uitvinders instrumenten te maken om het verwijderen van kurken te vergemakkelijken. De vorm zal de komende twee eeuwen voortdurend worden gewijzigd om alle soorten kurkentrekkers te verkrijgen die we vandaag kennen.

Als u houdt van de antieke kurkentrekkercollectie of als u uzelf wilt trakteren op Vintage Mechanisms, neem dan een kijkje in ons assortiment kurkentrekkers van het type "Antique" .

Oude kurkentrekker

2 ) De geboorte van de moderne kurkentrekker

Naarmate het ontwerp van de wijnfles veranderde en om horizontale opslag te vergemakkelijken: de strakkere kurken waren nodig.

De eerste verwijzing naar een kurkentrekker dateert uit de jaren 1680 . Deze instrumenten werden de "wormen van staal" genoemd. Ze werden geïnspireerd door gereedschap voor het schoonmaken van wapens (loopwormen) gemaakt door wapensmeden. In de loop van de volgende 3 eeuwen dienden uitvinders talloze patenten in, allemaal met als doel de technieken voor het openen van flessen te verbeteren.

3 ) De eerste gepatenteerde kurkentrekker

Het eerste patent van de kurkentrekker werd in 1795 ingediend door dominee Samuel Henshall uit Oxford. Het verschil met de stalen worm was dat er een schijf aan vastzat die verhinderde dat de worm ver ging en vast kwam te zitten. Toen, in 1802, werd nog een patent verleend voor een scharnierende kurkentrekker.

4) Een aaneenschakeling van innovaties in flesopeners

Het volgende belangrijke ontwerp werd gepatenteerd door Sir Edward Thomason in 1802. Zijn ingenieuze flesopenermechanisme heeft zowel mannelijke als vrouwelijke schroefdraad. Door de knop in de kurk te steken en vervolgens de slinger continu met de klok mee te draaien, wordt de kurk snel en gemakkelijk verwijderd. Deze innovatie bracht ook de beroemde kurkentrekker van het type "Zig-Zag" voort.

Flessenopener

Van daaruit werden de Simple Lever, Limonadier , Sommelier , Screw, Winged en alle moderne stijlen geboren, inclusief de "Rabbit" type Screwpull .

4) De Sommelier-kurkentrekker

Riep in het begin: "de vriend van de ober" en " Sleutel van de wijn ". De Sommelier-kurkentrekker werd in 1802 uitgevonden door de Duitser Carl FA Wienke. Deze flesopener, toen geweigerd als een Limonadier-kurkentrekker, heeft een eenvoudige maar praktische vorm als een mes (vandaar de bijnaam " Sommeliersmes "). Deze variant van kurkentrekker is erg populair in de professionele serviceomgeving vanwege zijn bruikbaarheid en efficiëntie. Het maakt het inderdaad mogelijk om zowel de capsules te snijden met zijn kleine geïntegreerde mes "Coupe-capsule" als om de flessen op een eenvoudige en krachtige manier te ontkurken. We kunnen dit model associëren met de Limonadier-kurkentrekker die er zo uitziet maar later arriveerde met de komst van plastic, in tegenstelling tot de Sommelier-kurkentrekker, wordt hij niet beschouwd als een professionele kurkentrekker .

Sommelier kurkentrekker

5) De Charles de Gaulle kurkentrekker (dubbele hendel)

De A1 Heeley Double Lever is een kurkentrekker met dubbele hendel uitgevonden in 1888. Deze flesopener verspreidde zich over de hele wereld en met name in de Verenigde Staten in de jaren 1930. Het werd toen gepatenteerd door de Italiaan Dominick Rosati. Heel praktisch, het werd al snel populair omdat je alleen maar de schroef in de kurk hoeft te draaien en de hendels hoeft te bedienen om de fles te openen, wat veel comfortabeler is dan de oude kurkentrekkers.

Hefboom kurkentrekker

Anekdote: Het wordt ook Tire-bouchon de Gaulle of Tire-bouchon Charles de Gaulle genoemd vanwege het ontwerp dat doet denken aan het gebaar van de voormalige president met opgeheven armen.

Franse kurkentrekkerCharles de Gaulle

6) Een moderne flesopener: de Screwpull

De Screwpull Corkscrew is ontworpen door Herbet Allen in 1979. Deze flesopener is gemaakt van polycarbonaat en metalen zoals zink. Met hun hoogwaardige of luxe uitstraling zijn ze erg populair bij particulieren vanwege hun gebruiksgemak (halfautomatisch) en hun originele ontwerp. Het prototype van deze kurkentrekker bevindt zich in de permanente collectie van het Museum of Modern Arts.

Kurkentrekker Schroevendraaier

7) De elektrische kurkentrekker: het technologische en ergonomische ideaal.

Tot op heden is geen enkele flesopener voor wijn of champagne zo effectief als een elektrische kurkentrekker . 100% automatisch , dit concentraat van technologie dat in de jaren 2000 verscheen, wordt vaak geassocieerd met hoogwaardige kurkentrekkers. Het is gemakkelijk te gebruiken en maakt het openen van wijnflessen moeiteloos. Eerst sober, maar nu verkrijgbaar in vele even rijke designs. Deze flesopener wordt weinig gebruikt in de professionele omgeving omdat de obers tijdens hun bediening een groot aantal flessen moeten openen en dit zou autonomieproblemen opleveren, zelfs als hij oplaadbaar is.

Elektrische kurkentrekker

Dit artikel loopt ten einde! Neem gerust een kijkje in onze Boutique, wij zijn een team van wijnliefhebbers en verzamelaars van kurkentrekkers. We produceren onze artikelen met als doel onze passie met u te delen en het kopen van een artikel zou ons enorm helpen om onze site te ontwikkelen en meer GRATIS inhoud te produceren!

PS: Voor Engelstaligen kun je informatie vinden op een zeer interessante site: https://vinepair.com/wine-blog/history-of-the-wine-corkscrew/

🍷 Bedankt en tot binnenkort op bontirebouchon.fr !

drie keer promowijn

laat een reactie achter

Opmerkingen worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.