Deboucher une bouteille de vin
03-01-2023

Een fles wijn ontkurken: de geheimen van de experts

3 minuten lezen

Om te kunnen genieten van een glas wijn is de openingsstap essentieel. Er zijn verschillende manieren om een ​​fles wijn te openen zonder de kurk te beschadigen. Veel tools kunnen ook worden gebruikt om een ​​fles succesvol te openen. Ontdek de geheimen van de experts om gemakkelijk een fles wijn te ontkurken.

lepetitballon abonnement wijnkist

De essentiële eigenschappen van een goede kurkentrekker

De kurkentrekker is het onmisbare accessoire voor het openen van een fles wijn. Het is daarom verstandig om een ​​kwaliteitskurkentrekker te kiezen om als een pro de wijn correct te kunnen openen. Sinds de oprichting is er een bijna eindeloze keuze aan kurkentrekkers op de markt. Moeilijk om het juiste model te kiezen.

Het eerste criterium waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van de kurkentrekker is het type kurkentrekker dat is aangepast aan uw gebruik. Er is geen ideaal type, hoewel het professionele model het populairst is op de markt. Opgemerkt moet worden dat een goede kurkentrekker er een is waarmee je een fles kunt openen met een acceptabele ruk (zonder te veel te forceren). Het is echter belangrijk om rekening te houden met bepaalde details, waaronder de kenmerken van de pit en het tractiesysteem .

Een holle, puntige boor wordt aanbevolen om een ​​fles goed te openen. Vol, het kan de doorgang forceren en de kurk beschadigen. Wat de lengte betreft, moet de pit lang genoeg zijn om het lichaam van de kurk goed vast te pakken en te voorkomen dat de kurk breekt en slechts een deel ervan verwijdert. Als het te lang duurt, kan het de kurk doorboren en kruimels in de wijn achterlaten. Het is ook noodzakelijk om rekening te houden met de diameter die de kurk kan beschadigen.

Om een ​​fles wijn gemakkelijk met een kurkentrekker te kunnen ontkurken, moet u vooral de juiste hendel en treksysteem kiezen . Bij de keuze moet ook rekening worden gehouden met het type dop van de fles, met name de lengte en het materiaal.

wijnkist

Voorzorgsmaatregelen voor opening

Als je eenmaal je kurkentrekker hebt gekozen, is het tijd om je voor te bereiden op de opening. Het is het beste om de fles een tijdje rechtop te laten staan ​​voordat je hem opent als hij horizontaal in de kelder is bewaard. Hierdoor kunnen de tannines vóór consumptie op de bodem van de fles worden gedeponeerd om vervolgens het decanteren of decanteren te vergemakkelijken. Dit proces is meer van toepassing op oude wijnen en niet op jonge wijnen.

De eerste regel bij het openen van een fles wijn is om de fles rechtop te houden . Ga niet in een zittende houding zitten om het te openen. Draai het flesetiket naar uw gasten voordat u het opent om als een professional door te geven. Snijd vervolgens de dop onder de hals van de fles door met een mes of een zakmes, waarbij u de fles stevig vasthoudt zodat deze niet draait. Verwijder vervolgens de capsule en veeg het zichtbare gedeelte schoon.

De kurkentrekker gebruiken

Ondanks de verschillende modellen kurken op de markt, blijft het proces vergelijkbaar met het ontkurken van een fles. De pit moet in het midden van de kurk komen en loodrecht op de fles blijven staan . Hier zijn enkele veelvoorkomende kurkentrekkermodellen:

1. Een T-vormige kurkentrekker

De T-vormige kurkentrekker, die bestaat uit een lont en een vast horizontaal handvat, vereist een grotere trekkracht van u om de fles te ontkurken.

2. De limonade

Onderweg kunt u met de limonade kurkentrekker een fles wijn in één keer ontkurken dankzij een hendelsysteem met één inkeping. Het heeft ook een flesopener en een mes om de capsule te openen.

3. Het mes van de sommelier

Het mes van de sommelier heeft een hefboomsysteem met dubbele inkeping dat geschikt is voor alle kurklengtes. De professionele kurkentrekker werkt op dezelfde manier met een meer ergonomische vorm. Zorg ervoor dat u het hefboomsysteem met de andere hand stevig vasthoudt bij het openen.

4. De wormkurkentrekker

Eenvoudiger in gebruik, draai gewoon de schroef een kant op om de fles moeiteloos te ontkurken.

5. De Charles de Gaulle-kurkentrekker

Zeer praktisch om geen grote inspanning te vergen, de de Gaulle kurkentrekker vergemakkelijkt het openen door simpelweg de twee hendels te bedienen.

6. De bimetalen kurkentrekker

Uitgerust met een ringvormige handgreep en messen, is de bimetalen kurkentrekker speciaal ontworpen voor oude kwetsbare kurken . Om een ​​fles te ontkurken, pakt u de kurk bij de messen vast en maakt u een cirkelvormige opwaartse beweging .

7. De elektrische kurkentrekker

De elektrische kurkentrekker is ontworpen om het openen van wijnen te vergemakkelijken zonder dat u er moeite voor hoeft te doen.

Je kunt ook ons ​​artikel lezen met methodes om een ​​fles wijn te openen zonder kurkentrekker .

drie keer wijnkist wijn

laat een reactie achter

Opmerkingen worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.