Om zo lang mogelijk plezier te hebben van een goede fles, moet je hem goed bewaren. Er zijn verschillende tips die u kunt volgen om wijn goed te bewaren. Door ze nauwgezet te respecteren, voorkomt u onaangename verrassingen.
Bij de vacuümwijnconserveringstechniek moet de lucht uit de wijnfles worden gehaald. Dit principe helpt het chemische oxidatieproces te blokkeren. Dit laatste gebeurt wanneer de wijn in contact komt met de zuurstof in de lucht. Vacuümbewaring zorgt voor wekenlang optimale kwaliteit van geopende wijnflessen. Om wijn te bewaren, moet het proces van vacuümconservering zorgvuldig worden uitgevoerd. De techniek moet zeer kwalitatief worden uitgevoerd.
Om wijn op de juiste manier te bewaren door middel van vacuüm, is het essentieel om twee belangrijke criteria te respecteren:
Er zijn veel geschikte apparaten om wijn vacuüm te verpakken. Ga voor een nauwkeurig systeem dat perfect is afgesteld.
Of u nu in Frankrijk woont, in Parijs, u kunt eenvoudig een vacuümplug aanschaffen. Dit accessoire wordt vaak gebruikt door sommeliers . Het bewaart geopende wijnflessen langer. Dit type hermetische bewaardop kan in alle veiligheid op de geopende fles worden geplaatst. Dit accessoire helpt de aroma's te behouden.
Met dit conserveringssysteem voert het accessoire overtollige zuurstof uit de fles af . Dit proces maakt het mogelijk om de fles wijn na opening langer te bewaren na elke proeverij. Plaats de vacuümstop eenvoudig in de hals van de wijnfles. Pomp vele malen met de stoppomp. Je zal de aanwezige lucht in de fles evacueren. Als u weerstand voelt, betekent dit dat de lucht uit de fles wordt geperst. De wijn kan voor een langere periode bewaard worden.
Wanneer de wijn goed beschermd in de fles zit, rijpt de wijnvoor meerdere jaren. Zodra het is ontkurkt, zal contact met de lucht en de wijn zuurstoftoevoer veroorzaken . Na een paar minuten of uren geeft dit proces de wijn de kans zich te openen. De drank krijgt de gelegenheid om zijn boeket vrij te geven. Als de wijn echter te lang aan de lucht wordt blootgesteld , zal de smaak ervan veranderen . De drank verliest dan zuurheid en frisheid. Wanneer het in de mond wordt gestopt, zal het een aromatische vlakheid hebben.
Hitte is de eerste vijand van wijn. Als deze drank wordt blootgesteld aan een hoge temperatuur, zal het oxidatieproces van de wijn versnellen. Het is daarom raadzaam om de fles uit de buurt van warmtebronnen te houden . Plaats het nooit in de buurt van kookplaten, een oven of in direct zonlicht. Bewaar de fles op een koele, droge plaats. Idealiter zou de kamertemperatuur rond de 15°C moeten liggen .
Of het nu gaat om een witte wijn, een rosé of een champagne, het is sterk aan te raden om de drank in de koelkast te bewaren. Als je je fles rode wijn in de koelkast bewaart, haal hem er dan een paar uur voor het opdienen uit.
De houdbaarheid van wijn is afhankelijk van de samenstelling van de wijn. Veel factoren zoals zuurgraad, tannine of zoetheid hebben een betere weerstand tegen oxidatie. In tegenstelling tot zoete wijnen, hebben soepele, delicate en zure wijnen de neiging snel te oxideren . De leeftijd van de drank heeft ook invloed op de bewaartijd. Rode wijn en droge witte wijn moeten na maximaal 3 tot 5 dagen worden geconsumeerd. Wat de zoete witte wijn betreft, deze moet binnen een maand na opening worden gedronken. Dit geldt voor dranken die in goede bewaarcondities zijn bewaard.
Opmerkingen worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.