conserver le vin blanc après l'ouverture
13-01-2023

Wat zijn de beste methoden om witte wijn na opening te bewaren?

3 minuten lezen

Bent u op zoek naar een manier om de witte wijn waarmee u net bent begonnen te bewaren? De opslagmethode is afhankelijk van het type wijn. Er zijn veel trucs om deze heerlijke drank te behouden.

Ken de houdbaarheid van wijn

U moet weten dat elke wijn een andere samenstelling heeft. Witte wijn is inderdaad minder goed houdbaar dan rode wijn. Eenmaal geopend kan witte wijn 1 tot 2 dagen worden bewaard , terwijl voor rode wijn de houdbaarheid kan variëren van 2 tot 4 dagen. Andere factoren, zoals de zuurgraad van witte wijn, kunnen ook van invloed zijn op de natuurlijke houdbaarheid. Droge wijn is enkele dagen houdbaar .

Zoete of zoete wijnen zijn langer houdbaar (enkele weken), omdat ze een hoge concentratie suiker en alcohol hebben . De oxidatie wordt vertraagd. Doordat jonge wijnen sulfaten bevatten en een hoger alcoholgehalte hebben, zijn ze langer houdbaar. Aan de andere kant, de oudeWijnen hebben de neiging snel te verouderen wanneer ze in contact komen met lucht .

doos drie keer wijn

Witte wijn bewaren nadat deze is geopend: de juiste stappen nemen

Controleer de resterende hoeveelheid wijn voordat u een reeds geopende wijn opbergt . Als de resterende hoeveelheid vrij klein is, overweeg dan om de rest in een andere, kleinere container te bewaren. Oxidatie is de belangrijkste vijand die de fles na opening aantast. Door de rest van de drank in een kleiner, gesloten bakje te gieten, minimaliseer je het contact met zuurstof .

Om de wijn te bewaren, is het raadzaam om:

  • Breng de wijn over naar een zo klein mogelijke inhoud;
  • Sluit de container om te voorkomen dat de wijn in contact komt met zuurstof;
  • Zet de wijn op een koele plaats, uit de buurt van zonlicht.
doos de kleine wijnballon

Lees meer over de bewaartemperatuur van witte wijn

Of u nu een witte wijn uit Frankrijk, Bordeaux of de Provence koopt, stel de witte wijn niet bloot aan hoge temperaturen . Door het op een lagere temperatuur te bewaren om de evolutie van de wijn te beperken. U kunt de fles in uw koelkast plaatsen om de drank te bewaren. Geef de wijn voor het serveren de kans om op te warmen. Idealiter wordt witte wijn geserveerd bij een temperatuur van 8 tot 10°C . Onder deze temperaturen kan de wijn zijn aroma's niet echt ontwikkelen en proef je geen enkele smaak.

Gebruik geschikte hulpmiddelen

Er zijn systemen die de mogelijkheid bieden om witte wijn langer te bewaren. Professionals maken bijvoorbeeld gebruik van wijndistributeurs . Hierdoor kan de wijn langer worden bewaard zonder deze te wijzigen. Individuen kunnen een vacuümpomp gebruiken. Dit accessoire helpt de lucht in de wijnfles te ledigen en beperkt oxidatie aanzienlijk. Binnen enkele minuten zal de pomp de bewaarkwaliteit van de witte wijn optimaliseren.

kurkentrekker doos

Een paar tips om te overwegen

1. Zet de geopende fles wijn rechtop

Zodra een fles wijn wordt geopend, dient deze rechtop te worden bewaard. Dit helpt het aan zuurstof blootgestelde oppervlak te verminderen . Dit geldt voor een schroefdop of een kurkstop.

Plaats de fles in de koelkast

Sommige dranken kunnen in principe het beste gekoeld gedronken worden. Wees niet bang om open witte wijnen in de koelkast te plaatsen. Koelere temperaturen vertragen chemische processen , waaronder oxidatie. Een fles witte wijn kan maximaal vijf dagen koel worden bewaard.

2. Gebruik inert gas om wijn te bewaren

Inert gas is een van de oplossingen die worden gebruikt om wijn te bewaren. Argon en andere inerte gasmengsels zullen de zuurstof in de cilinder vervangen. Deze oplossingen vormen een beschermende laag op het oppervlak . Aangezien argon niet-reactief is en dichter is dan zuurstof, zal het de wijn in contact met lucht bewaren. Hierdoor wordt het risico op oxidatie beperkt.

Wanneer het gas in de fles wordt gespoten, hoef je alleen de dop er zo snel mogelijk weer op te doen. Zet de fles in de koelkast.

3. Gebruik een specifieke tool zoals Coravin

Het merk Coravin heeft een apparaat met een naald ontworpen. Deze laatste boort een gaatje in de kurk om de wijn eruit te halen zonder aan de kurk te hoeven trekken. De wijn komt dan niet in contact met zuurstof . De lucht in de fles wordt vervangen door argongas. De lucht zal de wijn niet veranderen, omdat de kurk vanzelf sluit.

rum route aanbiedingen

laat een reactie achter

Opmerkingen worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.