Origine du vin
19-03-2021

Herkomst van wijn

5 minuten lezen

Hoe is wijn zo populair geworden? Hoe komt het dat bijna de hele planeet wijn kent en weet hoe het te waarderen zoals het hoort? Niet alle dranken zijn zo succesvol geweest om zichzelf bekend te maken, dus waarom hij?

Als je deze antwoorden wilt weten, is dat geweldig, want daar gaat dit artikel over praten.

lepetitballon doos

1. Is de oorsprong van de wijn in de regio Marseille?

Tijdens vrij recent onderzoek (in de jaren 90) dachten we dat al deze geschiedenis zich afspeelde in de tijd van de Grieken in de huidige regio Marseille. Blijkbaar zou dit in het begin van de zesde eeuw voor Christus zijn gebeurd.


Door dit pad te volgen, kwamen we erachter dat de mensen die in die tijd leefden erin waren geslaagd om het via handel naar Romeins Italië te exporteren. De Romeinen waren zo gek op dit drankje, dat ze besloten om wijngaarden te gaan exploiteren .


Achteraf beseften we dat ons verhaal niet goed was . De fout had geen betrekking op de gebeurtenissen, alles wat ze hadden ontdekt was waar omdat het werd bevestigd door zeer nauwkeurig wetenschappelijk onderzoek. De fout die ze hadden gemaakt zat in de tijdlijn.

Omdat ze niet op de juiste plek hadden gezocht, konden ze de ware herkomst van de wijn niet vinden .

oude wijnstok

2. Het echte startpunt van de wijngeschiedenis

In onderzoek dat in 2017 werd gepubliceerd, vonden andere archeologen overblijfselen van potten die na uitgebreid onderzoek zelfs ouder bleken te zijn dan die we in Marseille hadden gevonden. Deze ontdekkingen werden gedaan in de zuidelijke Kaukasus, op de bodem van het huidige Georgië .

Door de resultaten van de experts te volgen, weten we vandaag dat de geschiedenis van wijn ongeveer 8000 jaar geleden begon in -6000 voor Christus , dat is ongeveer zesenvijftig eeuwen vóór de eerste gevonden datum.

Nu we dat weten, wat bewijst ons dat we ons nog niet vergissen? Als de herkomst van de wijn inderdaad ouder is, hebben we daar nog geen spoor van gevonden.

3. Wijn in de tijd van de farao's

Vervolgens vonden we afbeeldingen van scènes achtergelaten door de oude Egyptenaren. Deze vertegenwoordigden de tijd van het oogsten van wijn uit de wijngaarden .

We hebben tijdens onderzoek op dit gebied ook geleerd dat het graf van de farao van Toetanchamon ook amforen van wijn bevatte, ter ere van deze Egyptische god kun je een Toetanchamon-ring krijgen. Volgens de bevindingen waren de amforen van wijn daar zodat hij ook na zijn dood van deze drank kon blijven genieten.

In die tijd was wijn voorbehouden aan heersers . Het werd ook gebruikt voor rituelen en de verschillende culten van die tijd. Het is daarom heel normaal dat de farao in vrede rust, met wijn aan zijn zijde als hij een beetje dorst heeft!

Toetanchamon wijn

4. Wijn in de Griekse tijd

Kleine sprong in ruimte en tijd, om de Grieken te vinden. Maar deze keer gaan we de Grieken van het oude Griekenland zien, rond 2000 voor Christus.

De Grieken genoten zo veel van wijn dat ze er het belangrijkste onderdeel van hun landbouw van maakten. Voor hen was het de manier om de wereld (of in ieder geval wat ze erover wisten) te laten zien dat ze wisten hoe ze het land moesten exploiteren en dat ze de zegen hadden van hun godin van de wijn, de grote Dionysus .

De Grieken waren er zo trots op dat ze het bijna overal rond de Middellandse Zee wisten te exporteren.

5. Wijn in de Etruskische en Romeinse tijd

Even later, terwijl de Etruskische beschaving bloeide op het Italiaanse schiereiland, bleef de wijncultuur het Griekse erfgoed volgen. En aangezien wijn een erg populaire drank was, maakten ze van de gelegenheid gebruik om het ook in het hele Middellandse-Zeebekken te verkopen om te gedijen.

Een paar eeuwen later, toen de Griekse en Etruskische beschavingen begonnen te verdwijnen, was het de beurt aan de Romeinen om de cultuur van de wijnstok in Europa voort te zetten. Met hun grote politieke en militaire macht kunnen ze het promoten in veroverde gebieden rond de Tyrrheense Zee.

Een snelle geografische herinnering, de Tyrrheense Zee is een klein deel van de Middellandse Zee en ligt tussen de westkust van Italië en de oostkust van Corsica en Sardinië. En een kleine G-cultuurbonus, de Romeinen konden tot 10.000 amforen van elk 25 liter dragen .

kurkentrekker doos

6. Wijn in de Middeleeuwen

Toen het Romeinse rijk viel, nam het christendom de religie over. En zoals jullie allemaal weten, heeft wijn een heel grote plaats in dit geloof dankzij dit moment in de Bijbel waar Jezus zei terwijl hij een beker wijn liet zien: "Drink, dit is mijn bloed" .


Om deze reden wilde de kerk dit drankje zoveel mogelijk op de markt brengen . Het is dankzij haar dat de druivenproductiegebieden zich zo hebben kunnen vermenigvuldigen en dat het wijnbereidingsproces is kunnen verbeteren.


Gedurende een groot deel van de vroege middeleeuwen werd er alleen witte wijn geproduceerd. Maar tijdens het pauselijke bewind van Clemens VI wist een wijngaard zich te onderscheiden door de eerste rode wijn in Frankrijk aan te bieden. Aangezien deze zoete nectar destijds een groot succes had aan het hof van de paus, zorgden ze ervoor dat deze wijn zoveel mogelijk geëxporteerd kon worden.


7. Hoe wijn de wereld veroverde

Sinds de Middeleeuwen hebben we vele periodes van kolonisatie doorgemaakt. En de ontdekkingsreizigers en zeelieden van die tijd maakten hiervan gebruik om wijn mee te nemen, om zo de veroverde bevolkingsgroepen in goede smaak te "opvoeden".

Voor sommigen is deze periode echt spijtig. Behalve dat als we vandaag nog steeds wijn hebben, het ook is omdat ze wijnstokken konden exporteren naar Zuid-Amerika en Zuid-Afrika .

In de 19e eeuw leden de Europese wijngaarden zware verliezen door phylloxera, een bladluis die net als wij dol was op druiven.

Gelukkig konden ze dankzij de invoer van Afrikaanse en Amerikaanse wijnstokken die ze eerder hadden geëxporteerd en die sterker werd, het probleem oplossen. Maar voordat de wijn weer begint te stromen, zoals voorheen, zal het 30 jaar hebben geduurd om het te overwinnen.

Zelfs vandaag de dag worden de wijnstokken geënt of in het zand geplant om te voorkomen dat ze worden vernietigd door deze vervloekte bladluizen. Bovendien kunnen we vandaag wijn openen met elektrische kurkentrekkers , ook de evolutie van flesopeners is interessant om te volgen.

Kurketrekker

8. Wijn vandaag

Vandaag hebben we veel onderzoek gedaan om wijnbereidingsprocessen te optimaliseren . Het stelde ons ook in staat om een ​​nieuwe tak van wetenschap te creëren, die van de oenologie .

Bovendien werd in de 20e eeuw begonnen met de classificatie van wijngaarden, die u kunt verkrijgen door uw onderzoek voort te zetten.

Nu rest alleen nog de vraag hoe de wijn zich in de toekomst zal blijven ontwikkelen . Dit is een zeer interessante vraag die veel geduld zal vergen om te kunnen beantwoorden!

drie keer wijn

laat een reactie achter

Opmerkingen worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.