Er zijn honderden en honderden dingen te zeggen over het wijnvat: het belangrijkste doel is om wijn op te slaan om het te laten rijpen in wijnkelders, maar vandaag gaan we samen alle geheimen en dingen ontdekken die je ermee kunt doen. Sommige mensen gaan zelfs zo ver dat ze doe-het-zelf-restauraties doen en gebruiken om een beetje extra te geven aan de inrichting van hun kelder!
Je zou kunnen zeggen dat Frankrijk, het eerste land dat bekend staat om zijn wijn, het land is dat het wijnvat zou hebben ontwikkeld. Maar nee ! Zoals we al in een eerdere blogpost over de oorsprong van wijn hebben uitgelegd, gaat het veel langer terug. Onze eerste vaten hebben we te danken aan de Kelten, die het vat rond 350 voor Christus ontwikkelden.
Het was een eenvoudige manier om wijn te bewaren , maar ook om door Mesopotamië te vervoeren, dat in die tijd een belangrijke commerciële as was voor veel dingen, of het nu ging om specerijen, gouden munten en allerlei soorten alcohol.
Vandaag hebben we er minder aan, want alles wordt op pallets vervoerd voor grote distributeurs, of in flessen om supermarkten of restaurants te bevoorraden. Het wijnvat wordt nog steeds veel gebruikt om wijn te laten rijpen in wijnkelders door wijnboeren, om zo de traditionele kant te behouden.
Dit is een vraag die we onszelf zouden kunnen stellen, vooral met het oog op het feit dat we beginnen met de rijping van de wijn gedurende meerdere jaren. Wijnvaten worden om verschillende redenen van eikenhout gemaakt:
Voor de goede orde, dit idee om eikenhout te gebruiken voor wijnvaten hebben de Romeinen rechtstreeks van de Galliërs gestolen. Deze laatste bewaarde het bier erin, maar omdat het hout heel specifiek was, maakte het de wijn zachter en lichter, dus veel geschikter.
Er zijn veel verschillende vaten, zelfs containers voor rode wijn of witte wijn. In het geval van het klassieke wijnvat kan er 250 liter wijn in, maar de maten kunnen soms variëren en kunnen daarom meer of minder vloeistof bevatten.
Velen gebruiken het vat om wijn in grote hoeveelheden gedurende meerdere jaren te vervoeren en te laten rijpen. Toch zullen veel wijnboeren en wijnkelders de voorkeur geven aan de simpele fles , omdat die makkelijker te vervoeren is en vooral om te proeven met vrienden, familie of collega's.
Om ons goed voor te bereiden op het onderwerp dat volgt, over alle mogelijke toepassingen van een wijnvat, gaan we ervoor zorgen dat we allemaal op één lijn zitten, met een nieuw vat . Maak je geen zorgen, je hoeft er geen te kopen bij een wijnhandelaar of een specialist, je kunt ook degene herstellen die je al hebt. Het zal wat werk en doe-het-zelf- vaardigheden vergen, maar het is heel goed mogelijk zolang je over het juiste gereedschap beschikt.
Je hebt iets nodig om de bevestigingsmiddelen rond de hoepels te verwijderen die de houten planken zullen verenigen, iets om het hout te schuren, een metalen borstel en iets om de omtrek van de ringen te verkleinen: de laatste zijn een aantal jaren verouderd en hebben zeker hun vorm verloren.
We beginnen met het demonteren van het wijnvat door de hoepels eromheen te verwijderen. Op een klassiek vat zijn er 6, elk heeft 3 hulpstukken. Om dit te doen, tikt u zachtjes met een hamer op elk van hen, totdat ze verdwijnen. Zodra de bovenste 3 hoepels zijn voltooid, kunt u de loop omdraaien en de handeling herhalen.
Wees voorzichtig, vergeet niet om elke locatie te markeren van elk element dat u verwijdert of verplaatst! Het zal veel gemakkelijker zijn om het later weer in elkaar te zetten.
Nu alles klaar is en je planken normaal gesproken allemaal van elkaar gescheiden zijn, kun je het hout van het wijnvat gaan schuren . Neem hiervoor geen te krachtige schuurmachine: het hout blijft relatief dun. We raden een 36-korrelig papier aan, dat zal het lukken.
Deze actie zal lang... heel lang duren. Geef 5 tot 8 uur de tijd om de 21 latten waaruit het vat zal bestaan te schuren, zo niet meer (of minder, we hopen voor u!) afhankelijk van het model van het wijnvat.
Voor deze twee elementen zullen we voorzichtig moeten zijn: een wijnvat heeft geen lijm, althans voor een klassiek vat. Het is mogelijk dat de planken uit elkaar gaan, maar het ideaal zou zijn om ze ertussen te houden om de taak duidelijk te vergemakkelijken.
Begin met schuren, indien nodig kunt u een elektrische schuurmachine gebruiken, deze zal veel sneller zijn dan de lamellen. Het is mogelijk dat het gat aan de bovenzijde van de loop in de loop der tijd (iets) van vorm is veranderd. U kunt van de gelegenheid gebruik maken om de randen met de hand af te ronden , of in het beste geval met genoeg om perfecte gaten te maken.
Het is mogelijk dat roest de ringen van uw wijnvat heeft ingenomen. We zullen door moeten gaan naar de cruciale fase van schoonmaken. Hoe dan ook, een klassieke metalen borstel zal het lukken, gebruik in het beste geval een elektrisch gereedschap dat uw werk gemakkelijker zal maken.
U kunt van de gelegenheid gebruik maken om hier en daar kleine hamerslagen te geven om de onvolkomenheden in de vorm van de ring te corrigeren , zodat een afgewerkt product er na montage echt als nieuw uitziet.
Hier is het gecompliceerde deel: als je kunt, vraag dan iemand om je te helpen en maak van de gelegenheid gebruik om zoveel sterke tangen te verzamelen als je nodig hebt. Let eerst op één ding:
Hoe dan ook, laten we tot de kern van de zaak komen.
Om alles te vereenvoudigen, begint u onderaan, verstevigt u met de bovenste hoepel, installeert u de bovenkant of gaat u beetje bij beetje omhoog, terwijl u de boven- en onderkant verstevigt.
Omdat het van een klassiek metaal is, kun je elke verf aanbrengen zolang deze na verloop van tijd bestand is. Kies voor een kleur die het grijs doet herleven , of ga voor iets originelers, zoals rood bijvoorbeeld! Je kunt zelfs de wijnkleur (rode wijn, witte wijn, gele wijn) oproepen via de hoepels.
Nu is het aan smaken en kleuren, maar u kunt de tint vernis kiezen die het beste bij u past en deze aanbrengen op al het hout waaruit uw wijnvat bestaat. Laten drogen en voila: u bent klaar om uw beste wijnen in uw nieuwe wijnvat te ontvangen!
Sommige mensen zullen de voorkeur geven aan dit houten vat om meer te doen dan alleen hun wijn te laten rijpen . We kunnen je hier enkele ideeën geven, sommige zijn vrij origineel, andere ken je waarschijnlijk al!
Hoe dan ook, we hopen dat je veel meer weet dan toen je aankwam over wijnvaten: je weet waar het vandaan komt, hoe je het moet onderhouden, herstellen en verstandig gebruiken! Als u overweegt hem binnenkort te restaureren, vergeet dan niet om een kleine clip aan de zijkant of bovenkant te hangen, om uw beste kurkentrekker in op te bergen, klaar voor gebruik om de beste wijnen te proeven!
Als je een passie hebt voor wijn, en voor alle soorten vaten, moet je weten dat het mogelijk is om te investeren in grands crus, dankzij groepen investeerders zoals bijvoorbeeld cavissima . Met dit soort service hoeft u niet in de buurt van een wijnmakerij te wonen of in een gebied waar wijnstokken worden verbouwd.
Inderdaad, alles gebeurt online, je hoeft alleen maar een formule en de bijbehorende flessen te kiezen, en je hoeft ze niet eens thuis te bewaren. Uw wijnerfgoed wordt beheerd door Cavissima, in de best mogelijke omstandigheden, zodat ze in waarde stijgen en u ze kunt doorverkopen of consumeren wanneer ze hun beste leeftijd hebben bereikt.
U moet weten dat dit type investering een passie-investering is. We investeren niet in een kelder om rijk te worden, ook al kunnen we er interessante winsten mee behalen. Wijn is een veilige haven , als je de juiste flessen kiest, weet je zeker dat ze in waarde stijgen. En zelfs als je net aan het leren bent en wijn net begint te waarderen, kun je investeren. Echte professionals zijn er om u te helpen uw kelder te beheren en er het maximale uit te halen.
Tweede voordeel, u hoeft niet eens te kiezen uit een druivensoort, u kunt absoluut investeren in wit uit de Rhône, Bordeaux, Bourgondië, enz., alleen goede jaargangen, geselecteerd om u tevreden te stellen. Het is dus een heel goede manier om een passie voor wijn te combineren met een investering . En als u uw flessen niet meer wilt verkopen, kunt u ze natuurlijk bij u thuis laten bezorgen en samen met uw vrienden proeven.
Opmerkingen worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.