romanee conti 1945 histoire
03-01-2023

Ontdek het mysterie achter de uitzonderlijke wijn Romanée Conti 1945

3 minuten lezen

In 2018 werd op een veiling een fles Romanée Conti-wijn geveild voor een bedrag van 482.000 euro. Dit evenement heeft de mythe rond deze prestigieuze wijn verder in stand gehouden en heeft ertoe geleid dat veel mensen zich afvragen wat er achter het succes zit. Wij geven hier graag wat duidelijkheid over. U kunt ook de ranglijst van de duurste wijnen ter wereld bekijken.

driemaal wijnabonnement

Record wijnveiling

2018 was een cruciaal jaar voor Romanée-Conti 1945. Het zag het wereldrecord vestigen voor het bedrag dat voor een fles wijn werd betaald. Op 13 oktober van dit jaar zorgde een veiling georganiseerd door Sotheby's in New York ervoor dat het werd verkocht voor 558.000 dollar, destijds het equivalent van 482.000 euro . De fles was een van de 600 flessen met een gekleurd etiket geproduceerd in 1945, voordat de wijnstokken werden ontworteld en kort daarna opnieuw werden aangeplant door het Domaine de la Romanée Conti.

Het is dus een fles van extreme zeldzaamheid met betrekking tot de meest prestigieuze wijn van de Bourgogne en van de planeet . Dit lijkt de verkoopprijs echter niet te rechtvaardigen. En zelfs de organisator van de veiling was verrast, hij die aanvankelijk zijn bovengrens op 32.000 dollar schatte.

Château Lafite Rothschild uit 1869, een fles op vergelijkbaar tijdstip, verloor tegelijkertijd het record van 233.000 dollar, ofwel 200.000 euro, dat hij registreerde tijdens een veiling die plaatsvond in Hong Kong in 2010. Als we alle Gezien de bestaande maten behoorde deze plaat tot deze gebeurtenis toe aan de 3-liter jeroboam van Mouton-Rothschild vintage 1945 , die in New York werd verkocht voor het bescheiden bedrag van 310.000 dollar of 270.000 euro.

Een beperkte productie

Je kunt dus concluderen dat de mythe van de Romanée Conti 1945 gebaseerd is op zijn zeldzaamheid. En je vergist je niet. Inderdaad, de jaarlijkse productie van Romanée Conti worstelt om de 5000 flessen te overschrijden . Maar als het op prestige aankomt, doet geen enkele concurrent het beter. Lodewijk XIV was er al dol op, nadat zijn persoonlijke arts Guy Crescent Fagon het had aanbevolen om zijn buikpijn te verlichten. De vorst was vooral uitgedost door de ongeëvenaarde verfijning en de onbeschrijflijke tonen van verbleekte roos van de drank.

Het productieperceel droeg toen nog niet de naam Romanée. Dit laatste werd toegeschreven door de afstammelingen van een zekere Claude Cousin, die het landgoed daar in de 13e eeuw overnam. Het kreeg veel prestige nadat het werd gekocht door Louis-François de Bourbon, Prins de Conti . Alleen al door te verwijzen naar dit deel van zijn geschiedenis,het is moeilijk om de huidige gemiddelde prijs, die op een veiling tussen de 10.000 en 15.000 euro ligt, te betwisten . En het is normaal dat het alleen wordt verspreid door de meest prestigieuze restaurants in Parijs, Versailles en vele steden in Frankrijk.

lepetitballon doos

Meer dan een wijn

Na de verwerving van het landgoed, voegde prins Conti er zijn naam aan toe, vandaar de naam Romanée Conti. Hij zag de resulterende wijn als een waar kunstwerk . Hij liet het aan zijn persoonlijke tafel serveren. En hoewel de wijngaard sinds de Franse Revolutie van familie op familie is overgegaan, heeft niet iedereen overwogen om de naam te veranderen. Momenteel is de DRC eigendom van twee families, die medebeheerders zijn: Aubert de Villaine en Henri-Frédéric Rock.

Nog een bewijs van het unieke karakter van Romanée Conti 1945 en volgende in vergelijking met andere Aoc-wijnen uit Frankrijk, het is erin geslaagd de andere grands crus van het monopolie dat het bezit te overschaduwen. Dit zijn echter niet zomaar een, want ze zijn:

  • La Romanée Saint-Vivant (5,28 hectare)
  • Richebourg (3,51 hectare),
  • Echezeaux (4,67 hectare)
  • Grands Echézeaux (3,52 hectare)

Toch zou de mythe niet duurzaam zijn geweest zonder een machtige persoon die voor het onderhoud zorgt. Dit is Aubert de Villaine . De laatste heeft er altijd voor gevochten dat de producten van zijn veld geen object van speculatie zijn. Hieraan moet zijn inzet voor UNESCO worden toegevoegd om de klimaten van Bourgondië te classificeren, waardoor hij een zeer gerespecteerde speler is in de wijnwereld, niet alleen in Bourgondië, maar in heel Frankrijk en elders.

geschenk kurkentrekker doos


laat een reactie achter

Opmerkingen worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.